Hoquei Patins

Els millors partits d'Hoquei patins federat els trobaràs aquí, a Esport+

El 16 de desembre de 1915 es disputa el primer partit d’hoquei patins a Catalunya, entre els equips de l’Indian Hoquei Club i l’Sport Hoquei Club. L’esport, però, encara no arrelà. El 1925 es juga al Turó Park barceloní. El 1928 s’organitza la Federació Catalana sota l’impuls de Luigi Pironti di Campagna, que més tard es denominarà catalano-balear. Durant aquests anys neixen els primers equips d’hoquei. El 1930 s’organitza el primer campionat català de patinatge. El 1935-36 es juga a hoquei patins a Cerdanyola del Vallès, on es crea el Cerdanyola CH (1936), i a Girona, on el GEiEG forma un primer equip el 1936, que més tard serà la base de l’Agrupació Esportiva Gironina. L’hoquei s’estén a Girona. De l’Agrupació es funda immediatament el Girona HC (1940), que construeix la pista de Vista Alegre, la primera de l’estat dedicada a aquest esport.

Durant els anys seixanta i setanta continuà l’hegemonia de l’hoquei català a l’àmbit espanyol, emportant-se tots els títols disputats. El FC Barcelona s’estableix com a club dominador de l’hoquei català. També a l’àmbit europeu, el domini de l’hoquei català esdevingué insultant, guanyant totes les Copes d’Europa des de la seva creació el 1966 fins al 1983 excepte una, entre el CP Voltregà, el Reus Deportiu i el Barça. A més, amb el restabliment de la democràcia, començaren els primers partits amistosos de la selecció catalana, autèntica potència mundial. Des de l’any 2004 la selecció catalana competeix a la Blanes Golden Cup, un dels tornejos amistosos més importants a nivell mundial —que ha guanyat diverses vegades— així com a la Copa Amèrica —que també ha guanyat en categoria masculina— pel fet de formar part de la Confederació Sud-americana del Patí (CSP).

La Federació Catalana de Patinatge és l’organisme rector que ordena, impulsa i dirigeix l’activitat de l’hoquei patins a Catalunya. Forma part de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

Federació a Catalunya

Any de creació: 1930
Nom abreviat: FCP
Seu: Barcelona
Esport: Hoquei Patins